štvrtok 21. decembra 2017

Plnený kapustný list

 Zoznam surovín:

  • 0,5 kg mletého bravčového mäsa
  • 10 dkg údenej slaniny
  • 15 dkg údenej klobásy
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 8 ks kyslých kapustových listov (môžu byť aj z čerstvej kapusty)
  • 5 dkg ryže
  • 1 vajce
  • 2 ks väčších cibúľ
  • 1-3 strúčikov cesnak
  • 2 lyžičky červenej papriky
  • 1/2 lyžičky majoránky
  • štipku mletého kmínu
  • muškátový orech
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice múky
  • 2 lyžice oleja
  • kyslá smotana

Príprava:

  1. Kapustu prepláchneme v studenej vode. Z kapustových listov odrežeme väčšie žily, listy z čerstvej uvaríme v slanej vode aby zmäkli. Očistíme cibuľu, cesnak a nakrájame ich na drobno, slaninu na malé kocky. Ryžu môžeme predvariť do polomäkka.
  2. V hrnci opečieme slaninu masť a oškvarky pridáme do mletého mäsa. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu z ktorej polovicu odoberieme a pridáme tiež k mletému mäsu.
  3. Zvyšok cibule stiahneme z ohňa posypeme lyžičkou červenej papriky, podlejeme 1 dl vývaru alebo vody a pomiešame s polovičkou kyslej kapusty.
  4. K mletému mäsu pridáme ryžu, cesnak, vajce, lyžičku červenej papriky a ostatné koreniny podľa chuti. Zmes dobre spracujeme a naplníme do kapustných listov, ktoré poukladáme do hrnca na pripravenú kyslú kapustu.
  5. Ak chceme spraviť toto jedlo výdatnejšie, plnené listy môžeme v hrnci striedavo vrstviť s kyslou kapustou a prekladať s krúžkami klobásy a plátkami údenej slaniny - Koložvárska verzia.
  6. Na vrch dáme zvyšok kapusty, zalejeme po vrch vývarom alebo vodou a pod pokrievkou pomaly varíme na miernom ohni do mäkka asi 1 hodinu. Medzitým viackrát potrasieme s hrncom, nemiešame!
  7. Šťavu môžeme ju zahustiť zápražkou z oleja, múky a papriky do ktorej pridáme trochu smotany a pre vyrovnanie teploty horúcu šťavu z kapusty. Pripravenú zápražku prelejeme cez sitko na kapustu, potriasaním a oddelením okrajov varechou zabezpečíme aby zápražka všade natiekla. Varíme ešte asi 10 minút.
  8. Podávame s kyslou smotanou, opraženou slaninou a čerstvým chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára