8 ks kyslých kapustových listov (môžu byť aj z čerstvej kapusty)
5 dkg ryže
1 vajce
2 ks väčších cibúľ
1-3 strúčikov cesnak
2 lyžičky červenej papriky
1/2 lyžičky majoránky
štipku mletého kmínu
muškátový orech
soľ
čierne korenie
2 lyžice múky
2 lyžice oleja
kyslá smotana
Príprava:
Kapustu prepláchneme v studenej vode. Z kapustových listov odrežeme väčšie žily, listy z čerstvej uvaríme v slanej vode aby zmäkli. Očistíme cibuľu, cesnak a nakrájame ich na drobno, slaninu na malé kocky. Ryžu môžeme predvariť do polomäkka.
V hrnci opečieme slaninu masť a oškvarky pridáme do mletého mäsa. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu z ktorej polovicu odoberieme a pridáme tiež k mletému mäsu.
Zvyšok cibule stiahneme z ohňa posypeme lyžičkou červenej papriky, podlejeme 1 dl vývaru alebo vody a pomiešame s polovičkou kyslej kapusty.
K mletému mäsu pridáme ryžu, cesnak, vajce, lyžičku červenej papriky a ostatné koreniny podľa chuti. Zmes dobre spracujeme a naplníme do kapustných listov, ktoré poukladáme do hrnca na pripravenú kyslú kapustu.
Ak chceme spraviť toto jedlo výdatnejšie, plnené listy môžeme v hrnci striedavo vrstviť s kyslou kapustou a prekladať s krúžkami klobásy a plátkami údenej slaniny - Koložvárska verzia.
Na vrch dáme zvyšok kapusty, zalejeme po vrch vývarom alebo vodou a pod pokrievkou pomaly varíme na miernom ohni do mäkka asi 1 hodinu. Medzitým viackrát potrasieme s hrncom, nemiešame!
Šťavu môžeme ju zahustiť zápražkou z oleja, múky a papriky do ktorej pridáme trochu smotany a pre vyrovnanie teploty horúcu šťavu z kapusty. Pripravenú zápražku prelejeme cez sitko na kapustu, potriasaním a oddelením okrajov varechou zabezpečíme aby zápražka všade natiekla. Varíme ešte asi 10 minút.
Podávame s kyslou smotanou, opraženou slaninou a čerstvým chlebom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára