nedeľa 20. decembra 2015

Orechový - makový závin

Zoznam surovín (pre 4 záviny)

Cesto

  • 55 dkg polohrubej múky
  • 15 dkg masla
  • 10 dkg masti (alebo 25 dkg masla)
  • 6 dkg práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 dkg čerstvých kvasníc
  • 2 žĺtky
  • 1 dl mlieka + podľa potreby
Orechová plnka
  • 30 dkg mletých orechov
  • 10 dkg kryštálového cukru
  • 1 lyžica medu
  • 4 lyžička mletej škorice
  • 1 dl mlieka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • strúhaná kôra a šťava z 1 citrónu 
Maková plnka
  • 30 dkg mletého maku
  • 10 dkg kryštálového cukru
  • 1 lyžica medu
  • 4 lyžička mletej škorice
  • 1 dl mlieka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • strúhaná kôra a šťava z 1 pomaranča
Na potretie
  • 1-2 vajcia (žĺtky a bielka oddelene)

Príprava

Preosiatu múku rozmrvíme s maslom,  masťou, soľou a cukrom. V inej nádobe vymiešame kvasnice, mlieko a žĺtky do hladka. Túto hmotu pridáme k múčnej zmesi. Vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nelepilo na misu a varechu. Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na štyri diely. Bochníčky zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť v chladničke asi 1 hodinu. Za ten čas si pripravíme plnky.

Plnka:
Mlieko, med a kryštálový cukor, krátko povaríme a obarime ním jemne zmiešané príslušné komponenty. Plnku dobre rozmiešame a necháme vychladnúť.
Cesto rozvaľkáme podľa možnosti na rovnakú hrúbku a veľkosť. (Pomôckou môže byť papier na pečenie odstrihnutý na veľkosť 24 x 35 cm, na ktorom rozvaľkám cesto jeden po druhom na tenké obdĺžniky tak, aby všade po stranách papier trochu prečnieval).
Na vyvaľkané cesto lyžicou nanesieme polovičku orechovej/makovej plnky a opatrne, podľa možnosti rovnomerne roztiahneme. Natretie plnky na cesto vyžaduje trochu šikovnosti a trpezlivosti, nakoľko sa lepí.
Zahneme kratšie okraje približne 1,5 cm a trochu ich zatlačíme (do výšky plnky). Potom zahneme okraj aj jednej dlhej strany, od ktorej cesto pomocou papiera rovnomerne stočíme.
Všetky štyri záviny preložíme opatrne na papierom vystlaný plech. Začneme od stredu plechu aby sme bez upravovania vedeli položiť ďalšie tri záviny na rovnomernú vzdialenosť od seba. Po dĺžke závinov urobíme niekoľko vpichov vidličkou aby mala kde unikať para pri pečení.
Aby bol povrch závinov krásne zlatohnedý, mramorovaný a lesklý, natrieme na tenko povrch (aj okraje) rozšľahaným žĺtkom. Keď už žĺtok na závinoch uschol natrieme ich vaječným bielkom (aj okraje) a necháme ich na povrchu plne uschnúť.
Po natretí zapnime rúru na 200°C, horné aj dolné pečenie bez ventilácie. Kým sa vysuší povrch závinov rúra sa zohreje. Pečieme v takto predhriatej rúre pri 200°C 15 minút, potom znížime na 170°C a pečieme ďalších 15 minút. Posledných 5 minút pozorne sledujeme pečenie. Keď je povrch pekne sfarbený záviny sú upečené.
Často sa stáva, že záviny pri pečení popraskajú a roztvárajú sa. Preto po vybratí z rúry ich na plechu opatrene zatlačíme ku sebe a nožom so širokou čepeľou zatlačíme okraje tak, aby sa praskliny spojili alebo zmenšili na minimum. Táto korekcia sa dá urobiť iba za horúca.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára