utorok 23. novembra 2021

Gerbeaut (žerbó) rezy

Zoznam surovín:

Cesto

  • 1,5 dl mlieka
  • 5 dkg cukru
  • 1,5 dkg droždia
  • 50 dkg múky
  • 15 dkg masla
  • 1 štipka soli
  • 2 žĺtky

Plnka

  • 25 dkg vlašských orechov
  • 20 dkg práškového cukru
  • 2 dkg vanilkového cukru
  • 75 dkg marhuľového džemu

Poleva

  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg čokolády
  • 1 vaječný bielok

Príprava

  1. Mlieko zmiešame s 1 lyžičkou cukru, potom rozdrobíme droždie a necháme vzísť. Múku rozdrvíme s na kocky pokrájaným studeným maslom. Pridajte soľ, zvyšný cukor, kvások a žĺtky a všetko spolu dôkladne prepracujte. Výsledné cesto sa rozdelí na tri rovnaké časti a každá časť sa zabalí do fólie a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
  2. Pre plnku zmiešame mleté ​​orechy s práškovým a vanilkovým cukrom. Džem vymiešame do hladka.
    3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cestá na obdĺžniky približne 30 x 40 cm. Džemom a orechovou plnkou potrieme dva pláty cesta, poukladáme na seba a prikryjeme tretím plátom. Koláč vložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov 40-45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  3. Na polevu uvaríme hustý sirup z cukru a 1 dl horúcej vody. Odstavíme z ohňa a vložíme na drobno posekanú čokoládu a za stáleho miešania necháme vychladnúť, potom pridáme 1/2 lyžičky vody spolu s bielkami. Polevou potrieme vrch zákuska a necháme stuhnúť. Ponúkame nakrájané na rezy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára