Zoznam surovín:
Cesto
- 1,5 dl mlieka
- 5 dkg cukru
- 1,5 dkg droždia
- 50 dkg múky
- 15 dkg masla
- 1 štipka soli
- 2 žĺtky
Plnka
- 25 dkg vlašských orechov
- 20 dkg práškového cukru
- 2 dkg vanilkového cukru
- 75 dkg marhuľového džemu
Poleva
- 15 dkg cukru
- 10 dkg čokolády
- 1 vaječný bielok
Príprava
- Mlieko zmiešame s 1 lyžičkou cukru, potom rozdrobíme droždie a necháme vzísť. Múku rozdrvíme s na kocky pokrájaným studeným maslom. Pridajte soľ, zvyšný cukor, kvások a žĺtky a všetko spolu dôkladne prepracujte. Výsledné cesto sa rozdelí na tri rovnaké časti a každá časť sa zabalí do fólie a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- Pre plnku zmiešame mleté orechy s práškovým a vanilkovým cukrom. Džem vymiešame do hladka.
3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cestá na obdĺžniky približne 30 x 40 cm. Džemom a orechovou plnkou potrieme dva pláty cesta, poukladáme na seba a prikryjeme tretím plátom. Koláč vložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov 40-45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. - Na polevu uvaríme hustý sirup z cukru a 1 dl horúcej vody. Odstavíme z ohňa a vložíme na drobno posekanú čokoládu a za stáleho miešania necháme vychladnúť, potom pridáme 1/2 lyžičky vody spolu s bielkami. Polevou potrieme vrch zákuska a necháme stuhnúť. Ponúkame nakrájané na rezy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára