Nálev na 10 l vody:
- 2,5 lt 10% octu
- 0,6 kg cukru
- 0,3 kg soli
- 6 dkg pyrosíričitan sodný (alebo draselný)
- 2,5 dkg kyselina salicylovej
- 0,25 kg chrenu
- čierne korenie
- bobkový list
- horčičné semienka
- kôpor
- višňové listy
Príprava:
Do nálevu môžeme uložiť takmer hocičo. Čerstvú zelenú fazuľku, papriku, patizón, cukety, mrkvu, uhorky, karfiol, brokolicu, ružičkový kel, zelené paradajky (nesmú byť zrelé!), polo zrelé ringloty, slivky, marhule, broskyne (s kôstkou), cibuľka, šalotka, reďkovky, mladú sladkú kukuricu, hlávky kapusty a pod.. Ak sa niečo minie, hocikedy môžeme dokladať. Sekaná kapusta nie je vhodná, ale môžeme ňou naplniť papriku.Poznámka: Proces kvasenia prebieha až 6 týždňov, potom už môžeme zeleninu konzumovať. Po tom, ak dodatočne pridáme ďalšiu zeleninu je potrebné počkať dva týždne kým sa prekvasí. Počas tých prvých týždňov sa odporúča obsah niekoľkokrát premiešať, pretože zelenina na povrchu následkom styku so vzduchom zoxiduje (zhnedne). V priebehu celého roka môžeme z nej odoberať, alebo hocikedy pridať práve aktuálnu zeleninu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára