nedeľa 22. novembra 2015

Ražný kvások

Zoznam surovín:

  • chlebová celozrnná ražná muka
  • vlažná pitná voda (ak je veľmi
    chlórová, tak radšej nesýtená minerálka)

Príprava:

  1. deň - v čistej zaváraninovej fľaše vymiešame do hladka 3 lyžice múky, 3 lyžice vody, zľahka prikryjeme vrchnákom a necháme stáť pri izbovej teplote.
  2. deň - nerobíme nič.
  3. deň - v kvásku sa objavujú prvé bublinky a má jemne nakyslú vôňu. Pridáme ďalšie 3 lyžice vody, 3 lyžice múky a vymiešame do hladka najlepšie vidličkou ako keď miešame vajíčka aby sa do hmoty dostalo čo najviac vzduchu.
  4. deň - pridáme 1 dl vody a 10 dkg múky a necháme prikryté stáť ďalší deň.
  5. deň  - kvások je hotový. 
          Na pečenie chleba odoberieme z kvásku 10 dkg vložíme do novej fľaše alebo misky pridáme 1 dl vlažnej vody, 10 dkg múky a necháme nakvasiť 5-6 hod, kým zväčší svoj objem a má pekné bublinky.
         Zvyšok pôvodného kvásku zavrieme a vložíme do chladničky. Týždenne ho "prikrmíme" 2 lyžicami alebo viac vody a múky. Ak aj nevyzerá pekne, je usadnuté a na povrchu je kalná voda, môžeme ho používať bez problémov. Musíme však dávať pozor aby kvások nebol plesnivý. Taký nepoužívať v žiadnom prípade.
        Deň pred pečením pridáme 1 dl vody a 10dkg múky počkáme kým pri izbovej teplote zväčší svoj objem na dvojnásobok. Odoberieme 10 dkg na pečenie (pridáme 1 dl vlažnej vody, 10 dkg múky a necháme nakvasiť 5-6 hod) a zvyšok odložíme do chladničky.
Iný postup je keď z cesta odložíme 20 dkg a ten používame na kvasenie chleba.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára