nedeľa 22. novembra 2015

Domáci chlieb - kváskový

Zoznam surovín:



  • 50 dkg biela chlebová pšeničná múka T650
  • 20 dkg ražného kvásku
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica masti
  • približne 2,5 dl vlažnej vody

 

Príprava:

Múku preosejeme do misky kuchynského robota a pridáme ostatné suroviny. Dobre premiešame hnetacím hákom rýchlosťou 1, potom vymiesime na rýchlosti 4 približne 8 minút. Podľa potreby pridávame lyžicou vodu alebo muku. Cesto má byť tvrdšie, oddeľovať od stien a nesmie sa trhať.
Necháme kysnúť prikryté navlhčenou utierkou pri izbovej teplote. Chránime pred prievanom alebo ochladením. Kváskový chlieb kysne dlho, často až 8 - 14 hod.
Keď dobre nakysne, cesto premiesime niekoľkými rozhodnými pohybmi aby sme vytlačili plyny vzniknuté kvasením. Z cesta vytvarujeme bochník a položíme na papierom vystlaný plech alebo mriežku. Povrch potrieme do vody namočeným štetcom, prípadne posypeme sezamovým, ľanovým, slnečnicovým semiačkom a narežeme na 2 - 3 miestach.
Pečieme v predom vyhriatej rúre 10 min 220-250 °C, potom 35-40 min pri 170-180°C. Rúru v žiadnom prípade neotvárať prvých 10 min. Chlieb je upečený keď spodok pri poklopkaní duto znie. Chlieb necháme vychladnúť na drevenej mriežke aby sa spodok nesparil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára