Zoznam surovín:
- 50 dkg chlebová múka
- 2,5 dkg kvasníc
- 1 rovná lyžička soli
- 1 rovná lyžičky cukru
- 2 lyžice oleja
- 2 dl 40°C teplej vody
Príprava:
Múku preosejeme do misky kuchynského robota a
pridáme ostatné suroviny. Dobre premiešame hnetacím hákom rýchlosťou 1, potom miesime rýchlosťou 3-4 približne 8 minút. Podľa potreby pridávame lyžicou vodu
alebo muku. Cesto má byť tvrdšie, oddeľovať od stien a nesmie sa trhať.
Necháme kysnúť kým nezväčší svoj objem zhruba na dvojnásobok, prikryté navlhčenou utierkou
pri izbovej teplote. Chránime pred prievanom alebo ochladením. Môžeme nechať kysnúť v trúbe, teplota však nesmie presiahnuť 40°C.
Po vykysnutý cesto premiesime niekoľkými
rozhodnými pohybmi aby sme vytlačili plyny vzniknuté kvasením a necháme kysnúť ešte raz teraz by malo vykysnúť za polovičný čas .
Potom cesto vyvaľkáme na zhruba prst hrubý plát a stočíme ako koláč. Vytvarujeme z neho bochník ukončením točenia dole a položíme na
papierom vystlaný plech alebo kovovú mriežku. Povrch potrieme do vody namočeným
štetcom, prípadne posypeme sezamovým, ľanovým, slnečnicovým semiačkom a narežeme
na 2 - 3 miestach.
Pečieme vo vyhriatej rúre 10 min 220-250 °C, potom
35-40 min pri 170-180°C. Rúru v žiadnom prípade neotvárať prvých 10 min. Chlieb
je upečený keď spodok pri poklopkaní duto znie. Chlieb necháme vychladnúť na
drevenej mriežke aby sa spodok nesparil.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára