nedeľa 15. novembra 2015

Neodolateľný jablkový koláč

Zoznam surovín pre 35x35 cm plech:

  • 3-4 mierne kyslé jablká (asi 75-80 dkg).
  • 10 dkg výberová múka
  • 5 dkg kukuričný škrob
  • 10 dkg práškový cukor
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 dkg lúpané mleté mandle
  • 5 dkg surový marcipán
  • 15 dkg mäkkého masla
  • 3 stredne veľké celé vajcia
  • ½ dl mlieka
  • ½ dl figovej alebo jablkovej pálenky
  • ½ balíček (5 g) prášku do pečiva
  • štipka soli
  • šťava z 1 citrónu + jemne nastrúhaná kôra
  • 1 lyžica domáceho marhuľového džemu
Na posyp:
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým

Príprava:

Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a predhrejte rúru na 175 stupňov. Citrón dôkladne poumývať (prípadne predtým namočiť na ½ hodiny do vody so sóda bikarbónou na odstránenie chemikálií z kôry), kôru jemne nastrúhať, šťavu vylisovať.
 Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky a každý rozkrájame na 6-8 plátkov. Každý plátok jemne narežeme ostrým nožom, pritom dávame pozor, aby sme ovocie úplne neprekrojili a ihneď pokvapkáme čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou aby nezhnedli.
 Pre cesto vymiešame maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do penista a za stáleho miešania pridáme po jednom vajcia. Keď je už masa pekná biela, postupne pridáme mlieko potom pálené. Nebojte sa obsah alkoholu sa počas pečenia vyparí a uvoľnená aróma urobí s koláčom zázraky. Potom pridáme cez veľké otvory nastrúhaný marcipán, mandle, prášok do pečiva, múku zmiešanú so soľou, škrob a citrónovú kôru. Výsledkom je voňavé, krémové cesto. Na pripravený plech rovnomerne uložíme cesto a pekne do radov poukladáme plátky jabĺk. Pečieme v predhriatej rúre do zlatista 35-40 minút v závislosti na výkone rúry. Ak sa už cesto nelepí na tenký nôž, vyberieme a ešte za tepla potrieme pomocou štetca marhuľovým lekvárom pretlačeným cez jemné sitko.
 Pred podávaním posypeme trochou práškového cukru a za tepla alebo studena nakrájame na približne 5 x 5 cm kocky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára