Zoznam surovín:
- voda 6 dcl
- vajce 1 ks
- droždie 15 g
- polohrubá múka 1000 g
- soľ 20 g
- kryštálový cukor 100 g
- maslo ¼ hmotnosti cesta

Príprava:
Všetky prísady okrem masla vložíme do misy v uvedenom poradí a všetko dôkladne pomiešame v kuchynskom robote miesiacim hákom rýchlosťou 1. Keď sú všetky prísady dobre premiešané miesime cesto 7 - 10 minút rýchlosťou 2. Cesto má byť vláčne ale nesmie sa trhať. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme kysnúť 1 hod a vložiť na noc do chladničky.Na druhý deň cesto mierne rozvaľkáme, položíme naň maslo (¼ hmotnosti cesta) v tenkej vrstve na približne polovičku plochy a prikryjeme cestom a mierne rozvaľkáme aby sa maslo nezmiešalo s cestom. Vložíme na ½ hod do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme a preložíme na 3 vrstvy a znovu vložíme do chladničky. Tento postup opakujeme 4x.
Nakoniec cesto vyvaľkáme na cca 4-5 mm hrubé, rozrežeme na 20 cm široké pásy z ktorých vyrežeme trojuholníky v tvare eifelovky 20 x 10 cm. Originálny croissant má mať 70 g. Trojuholníky zrolujeme do tvaru rožku, začneme od širokej časti. Necháme odstáť 1 - 1½ hod, položíme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme vo veľmi rozohriatej rúre pri 200°C tak aby boli zvonku pekne sfarbené, chrumkavé a zvnútra mäkké. Trvá to približne 10 min.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára