nedeľa 15. novembra 2015

Jahodový tunel

Zoznam surovín:


Na piškótové cesto:
  • 6 vajec
  • 120 g práškového cukru
  • 2 ČL vanilínového cukru
  • 40 g rozpusteného masla
  • 140 g hladkej múky
  • štipku soli
  • potravinársku fóliu
  • práškový cukor na posypanie

Na krém:
  • 500 g očistených umytých jahôd
  • 4 plátky želatíny
  • 250 ml smotany na šľahanie + 100 ml na ozdobenie
  • 50 g práškového cukru

Postup:

Vajcia rozklepeme, bielky oddelíme od žĺtkov. Do bielkov pridáme štipku soli a za postupného pridávania práškového a vanilínového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom do snehu postupne zašľaháme žĺtky. Do vyšľahanej hmoty pridáme rozpustené maslo, preosiatu múku a stierkou zľahka premiešame.
Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú nastavíme bez predhrievania na 180 °C). Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry a na druhej koľajničke zdola pečieme asi 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme jahodový krém: Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. Polovicu jahôd pokrájame na štvrtiny, zvyšok roztlačíme vidličkou a šťavu zachytíme. Zopár pekných jahôd si odložíme na ozdobenie. Želatínu vyberieme z vody a v horúcom vodnom kúpeli ju rozpustíme v šťave z roztlačených jahôd. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, vmiešame do nej roztlačené jahody a rozpustenú želatínu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára